Biopaliva a ceny potravin jsou úzce svázány. Čím více se bude pěstovat řepka pro biopaliva, tím více budeme platit za potraviny, to je "slavný" plán našich chytrolínů ze EU. Nehledě k tom, že efekt z biopaliv je víceméně sporný.
O čtvrtinu v květnu meziročně zdražil chléb a kuřata, o pětinu vejce a mléko. O desetinu pak některé ovoce a zelenina. Podle odborníků, ale růst cen základních potravin není zdaleka u konce.
Půda pro biopaliva, ne pro potraviny.
Mnoho zahraničních odborníků se domnívá, že za současným nedostatkem rýže a obilnin a růstem cen těchto komodit je produkce biopaliv.Navíc se podle nich při jejich využívání do ovzduší dostává stejně či dokonce více emisí skleníkových plynů a jejich produkce a přeprava dál zvyšují spotřebu fosilních paliv.
Evropská unie proto nyní zvažuje a přehodnocuje další budoucnost produkce a využití biopaliv. Faktem je, že rostlinné oleje a margaríny v poslední době v Česku podražily dost výrazně, ceny se dostaly z 25 až ke 40 korunám za litr oleje.
Řepkou se přitom v posledních letech osívají v Česku rekordně velké výměry. Nakolik je růst cen způsoben zvýšenou poptávkou po surovině, se teprve ukáže. Možná jenom velcí výrobci testují, jakou cenu tuzemský spotřebitel "unese".