Tak jsem opět zalistoval v Malém čtenáři z roku 1912, abych pro Vás vybral nějakou tu zajímavost. Našel jsem tam pár věcí, které přidávám na blog. Jestli Vás zaujmou, budu jen rád.
Co víme o jídelním lístku.
Jídelní lístek je znám od r. 1541. Když zasedal říšský sněm v Řezně, měl vévoda brunšvický při obědě před sebou dlouhou cedulku od kuchařského mistra, který na ni napsal jména všech pokrmů k obědu přichystaných, aby se ji mohl vévoda řídit a počkat na nejlepší jídla.
I tenkrát lidé vzpomínali na staré zlaté časy.
Staré časy. Za krále Jiřího bylo v Čechách tak dobře, že korec žita (93,5 litru) prodával se za nynějších 1,13 K, korec ovsa za 1,35 K, 14 vajec za 6 h, 6 krav za 45 K, čili jedna asi za 7 K, 100 ovcí dohromady za 26 K 62 h, tudíž jedna asi za 27 haléřů, loket lepšího sukna za 90 h, hrubého za 42 h, věrtel soli za 3,15 K. V Praze prodával se žejdlík českého výborného vína za 1 h.
Není nám to trochu líto?