Španělský námořník na penzi miluje mrchožrouty a už 21 let jim připravuje hody. Inu každému se líbí něco jiného.
Stovky supů číhají, až José Ramón rozhází po zemi mrtvolky králíků, a pak se na ně zuřivě vrhají. Buďte vítáni v "supím hotelu" ve Španělsku.
Jeho hotel pod širým nebem nedaleko Valderrobres v aragonských horách na východě Španělska, s napajedly a hřady, neměl vždy takový úspěch jako dnes, kdy v příznivých dnech přilétává 400 až 500 supů.
"Trvalo to tři roky, než se supi začali k potravě slétat," svěřuje se milovník přírody. Několik metrů od obrovského žlabu stojí dvě observatoře vyhrazené veřejnosti.
"Na počátku to bylo jako hra. Ráno jsem jim dával žrádlo a večer jsem ho sbíral. Když přišli první, začalo se mi to opravdu líbit," dodává José Ramón, který si sám říká "supí muž".
Manželka Loly provází návštěvníky - za vstup se platí od čtyř do 15 eur (100 až 400 Kč) - a vysvětluje jim, jak se mají chovat, aby se mohli podívat na hostinu mrchožroutů.
"Pro úřady to je dokonce příklad. Jeho krmítka jsou pětihvězdičková," zdůrazňuje. Jídelníček je ovšem poněkud jednotvárný: denně jsou na něm králíci. Sto až dvě stě, kteří buďto uhynou při transportu, nebo je José Ramón kupuje na jatkách. Supi se s nimi vypořádají za půl hodinky.