O éčkách se už dlouho vedlo mnoho diskuzí. Jedni byli kategoricky proti, další nám zase tvrdili, že neškodí, že to jsou jen fámy. A nyní se tedy dalo za pravdu skeptikům.
Dříve se "éček" kvůli možnému zdravotnímu riziku báli hlavně spotřebitelé, nyní se situace otáčí a různé potravinářské doplňky začínají děsit samotné výrobce.
Příliš mnoho éček na obalu jejich výrobků totiž nakupující odrazuje, a tak se producenti snaží všechna umělá barviva, konzervanty a další vylepšující látky raději nahradit dražšími přírodními alternativami.
Chemická barviva, ochucovadla a konzervanty označované zkratkami s písmenem E na začátku budí nedůvěru zákazníků i lékařů. Nejsou samozřejmě jedovaté - ale není přesně známo, co udělají s lidským zdravím po mnoha letech konzumace. Odborníci mají podezření, že některé syntetické přísady způsobují alergie, kopřivku, astma či hyperaktivitu dětí. Některé mohou být i rakovinotvorné, obávají se lékaři.
Nebyla by to však EU, aby přísné nařízení nemělo výjimky. Nálepky se nemusí bát například výrobci italské mortadely, dánských masových kuliček, a hlavně čtveřice francouzských pochoutek včetně konzervovaných lanýžů a hlemýžďů.
Dlouhou řadu barviv a dochucovadel v Česku ve svých výrobcích prodává i cukrovinkářský mamut Nestlé Česko. Největší tuzemský "cukrář" postupně nahrazuje éčka rostlinnými výtažky.
Éčka na odstřel
E 102 - Tartrazin
Potravinářská žluť obsažená hlavně v hořčičných omáčkách, čokoládových tyčinkách, pudincích, bonbonech a dalších cukrovinkách a lahůdkách.
E 104 - Chinolinová žluť
Neobejde se bez něj většina čokoládových tyčinek, cukrovinek, bonbonů, pudinků či třeba energy drinků.
E 110 - Žluť SY
Najdete ji například v pudincích, hořčicích, cukrovinkách, sušenkách či v bonbonech.
E 122 - Azorubin
Cukrovinky, pudinky a balené zákusky.
E 124 - Ponceau 4R
Potravinářská červeň obsažená obvykle v pudincích, cukrovinkách a ve sladkém baleném pečivu.
E 129 - Červeň Allura AC
Obsahují ji müsli tyčinky, čokoládové tyčinky a bonbony.